Gezelligheid met Kerst

Gezelligheid met KerstVind jij het ook weleens moeilijk om te genieten van bijeenkomsten rond de Kerst? Soms zijn ze formeel, of iedereen is vooral druk met zichzelf, of de gesprekken gaan niet dieper dan oppervlakkigheden uitwisselen.

Zou je op dit soort momenten meer gezellig en waardevol samenzijn willen ervaren?
Hier zijn 3 dingen die jij zelf kunt doen om gezelligheid te versterken.

Als ik op een kerstbijeenkomst rondloop, dan bekruipt me soms het gevoel dat veel mensen een beetje zoekende zijn. En ik betrap mezelf er ook weleens op. Met wie zal ik nu gaan praten? Waarover zullen we het hebben? Hoe maak en houd ik het echt boeiend voor mezelf en anderen?

Jezelf vragen stellen helpt je echter niet verder. Iets doen wél.

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om leuke gesprekken te voeren, die ook nog eens heel waardevol blijken te zijn. Als je er toch tegenaan hikt, dan helpt het om de deze drie stappen te volgen.

1.  Ontspan jezelf heel bewust

Alle gezelligheid begint bij ontspanning. Probeer je maar eens een gezellig gesprek voor te stellen, waarin de gesprekspartners erg gespannen zijn. Je raadt het al: spanning en gezelligheid gaan slecht samen.

Dus wil jij het gezellig hebben? Begin dan zelf bewust te ontspannen. Haal een paar keer wat dieper adem. Ontspan bewust je spieren. En tover een glimlach op je lippen. Dat helpt ook ontspannen.

Wanneer jij je ontspannen voelt, ervaar je alles lichter en makkelijker. Ook ben je voor anderen veel makkelijker te benaderen. Probeer hier dus bewust aandacht voor te hebben.

2.   Maak persoonlijk contact met anderen

De volgende stap is bewust contact maken met een ander. Voor een gevoel van gezelligheid is het belangrijk dat het contact heel persoonlijk is.

Dit vraagt van jou om jezelf te laten zien in wie jij bent in wat jij denkt én voelt. Niet dat je meteen je diepste zieleroerselen zou moeten tonen. Dat vraagt niemand. Maar het oprecht aanwezig zijn, interesse tonen in de ander én de ander wat van jezelf laten zien is wel essentieel. Vertel bijvoorbeeld hoe jij de bijeenkomst ervaart of wat je graag zou willen veranderen als je wat magie kon gebruiken.

Echt contact maken kan best kwetsbaar voelen. Het grote voordeel is dat jij de ander dichtbij laat komen en je juist daardoor veilig en uitnodigend bent voor die ander om ook meer van zichzelf te laten zien. Juist het nabij zijn maakt het contact bijzonder en verhoogt het gevoel van gezelligheid. Je gaat dan samen het menszijn dieper beleven.

3.   Toon je positief

Gezelligheid is zeker ook gebaat bij positiviteit. Klagen over wat er niet goed is gegaan, schrikt af. Praten over problemen kan al snel zwaar voelen. Vertel daarom vooral over wat er wel goed is in jouw leven. Wat voor bijzondere dingen heb je meegemaakt. Hoe heb jij problematische situaties opgelost? Wat wil jij de komende tijd voor moois doen of bereiken?

Durf ook op een liefdevolle manier zelfspot te gebruiken. Wanneer jij hartelijk kunt lachen om jezelf, laat je zien dat jij jezelf accepteert in wie je bent. Dat heeft een dubbel positief effect: de ander zal jouw daardoor ook makkelijker accepteren en zal zich ook sneller geaccepteerd voelen door jou. Dit versterkt de ervaring van ontspannen samen kunnen zijn.

Gezelligheid maak je zelf

Drie simpele tips. Eigenlijk open deuren. Maar heb je ooit stilgestaan bij het grote effect van deze simpele waarheden?
Ik wens je veel gezelligheid tijdens de feestdagen en ook daarna in elke situatie waarin jij er behoefte aan hebt.

Laat me in een reactie hieronder alsjeblieft weten of en hoe deze tekst jou verder helpt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *