Een coachingstraject ga je aan om wezenlijke verandering te bereiken. En verandering begint bij weten waar je heen wilt. Wat is het dat je wilt bereiken? De juiste doelen formuleren blijkt voor veel mensen nog een hele uitdaging te zijn. 

5 Stappen
Het is enorm waardevol om je hoofddoelen helder te hebben. Daarom geef ik jou een 5-stappen plan om te komen tot jouw belangrijkste doelen. De stappen in het kort zijn:

  1. Brainstormen
  2. Prioriteren
  3. Achterliggende behoeften verhelderen
  4. Toekomst voorspellen
  5. Actie ondernemen

In mijn vorige blogs sprak ik over Brainstormen, Prioriteren en Achterliggende Behoeften. In Stap 4 ga jij je voorstellen hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Je gaat je wagen aan jouw toekomst voorspellen. 

4.     Toekomst voorspellen

Je hebt een of enkele fantastische doelen geformuleerd, waarbij jij je enorm goed voelt en je wilt er direct mee aan de slag. Vanzelfsprekend. Toch is het goed om nog een check uit te voeren, voordat je in actie komt.

Deze check draait om voorstellingsvermogen. Neem ook hier rust en tijd om te onderzoeken. Speel met gedachten, wees nieuwsgierig. Dan dienen de antwoorden zich wel aan.

Naar welke toekomst leidt dit doel?
De centrale vraag is: “Hoe gaat mijn toekomst er waarschijnlijk uitzien wanneer ik dit doel centraal stel in mijn leven en wil ik dat echt?”

Je gaat je nu inleven in het gevolg van jouw gekozen doel. Stel je voor wat er verandert in jouw leven door deze keus. Niet alleen bij het bereiken van het doel, maar ook op de weg ernaartoe. Wat brengt het je? Wat moet je ervoor laten? Hoe voelt het als je daaraan denkt? Welke van jouw kwaliteiten kun je inzetten en welke heb je nog te ontwikkelen?
Wil je naar aanleiding van jouw ‘toekomstvoorspelling’ nog iets bijstellen aan jouw doel? Dat mag!

Meerdere doelen
Wanneer je meerdere doelen hebt, ga je eerst voor elk afzonderlijk een ‘toekomstvoorspelling’ maken. Word je er blij van? Geweldig!

Daarna komt de belangrijke vraag: “In hoeverre gaan mijn gestelde doelen goed samen?”

Maak je opnieuw een voorstelling van jouw toekomst. Doordat je dit met elk doel afzonderlijk hebt gedaan, is het makkelijker om nu tot een gezamenlijk plaatje te komen. Of soms ook niet…

Conflicterende doelen? 
Soms ontdek je in deze fase dat verschillende doelen eigenlijk helemaal niet prettig samengaan. Dan heb je een paar mogelijkheden:

  • Je zoekt nog meer naar de essentie van elk doel. Wellicht wil je stap 3 (Achterliggende behoeften) nog eens doen. Aangezien alle doelen moeten leiden tot meer geluksgevoel voor jou, zal er altijd een overeenkomst zijn. Richt je op die overeenkomst en kijk van daaruit opnieuw naar de toekomst. Wellicht wil je nogmaals je doelen herformuleren?
  • Je beseft en erkent dat jij nu nog niet weet hoe je de doelen goed kunt combineren. Als je toch alle doelen wilt behouden, dan is het zaak om je open te stellen voor nieuwe inzichten en ideeën over hoe dat kan.
    Een mooie vraag hierbij is: “Wat zijn de mogelijkheden, die ik nooit voor mogelijk heb gehouden, die wanneer ik ze als mogelijkheid accepteer, een nieuwe realiteit voor mij doen ontstaan (met betrekking tot …)?” Deze vraag hoeft alleen gesteld te worden en niet beantwoord. De antwoorden komen op jouw pad wanneer jij ervoor open staat. (Deze vraag vond ik in een video van Access Consciousness.)

En nu verder
Ga altijd voor een toekomst waar jij je ontzettend blij en gelukkig bij voelt. Dit gevoel geeft je de motivatie en energie om door alle eventuele moeilijkheden heen toch jouw doel te behalen.

En nu is het tijd voor actie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *