Lachen maakt Gelukkig

Lachen is Gezond! Samen lachen is nog leuker.

Kinderen lachen veel, het gaat als vanzelf samen met spelen.
Volwassenen lachen veel minder, en vaak het zijn zuinige, voorzichtige lachjes.

Wist je dat lachen…
– Een hele goede work-out is en niet alleen je buikspieren versterkt, maar heel het lichaam?
– De ademhaling op de meest makkelijke en natuurlijke manier verdiept en daardoor voor veel zuurstof in al je weefsels zorgt?
– Via extra zuurstoftoevoer naar de hersenen leidt tot meer helderheid en betere prestaties?
– Het lichaam aanzet om meer geluksstofjes (o.a. dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine) aan te maken?
– Het gehalte aan stresshormoon cortisol aantoonbaar vermindert en daardoor zorgt voor stressvermindering?
– Gunstige effecten heeft op de bloeddruk?
– Geweldig verbindend werkt als je het met anderen samen doet?

Deze en andere voordelen van lachen werden door voormalig huisarts dr. Madan Kataria gevonden in de wetenschappelijke literatuur toen hij een artikel over lachen wilde schrijven. Hij zag zoveel voordelen, dat hij een lachclub oprichtte om dit in de praktijk te onderzoeken. In de loop der tijd ontwikkelde hij samen met zijn vrouw, die yogalerares is, de Lachyoga.
Nu bestaan er lachclubs in meer dan 70 landen.

Lachyoga is lachen zonder reden

Lachyoga is een methode om onder begeleiding makkelijk en speels de lach te beoefenen, afgewisseld met ademoefeningen die gebaseerd zijn op de pranayama yoga. Er is geen humor of aanleiding nodig voor het lachen. We gebruiken speelse oefeningen waarbij een gemaakte lach makkelijk overgaat in een spontane lach of zelfs de slappe lach.

Het leuke is dat het voor de gunstige effecten op het lichaam niet veel uitmaakt of je gemaakt of spontaan lacht. De hersenen en het lichaam reageren hetzelfde! Dus oefenen met de lach is altijd zinvol.

Lachyoga doe je meestal in een groep, want samen lachen is makkelijker en leuker.
Een lachsessie duurt in totaal ongeveer een uur. Daarin zitten uitleg, opwarmoefeningen, lachoefeningen en een lachmeditatie. Naderhand voel jij je ontspannen én vol energie.

De lach beoefenen

Lachclub Arnhem

Natuurlijk kun jij je erop richten om elke dag wat meer te lachen. Vooral doen!
Wil je echter gericht oefenen met de lach, dan biedt de lachyoga een aantal mogelijkheden.

De makkelijkste manier om kennis te maken met lachyoga is het bezoeken van een lachclub. Hiervan zijn er inmiddels bijna twintig in Nederland en België. Kijk hier voor een overzicht van de huidige lachclubs.
Zelf begeleid ik de Lachclub Arnhem. Je bent zeer welkom om mee te lachen.

Voor speciale gelegenheden zijn er lachworkshops op maat te boeken. Denk bijvoorbeeld aan een intermezzo tijdens een familieweekend, een hoogtepunt op een jubileumfeest of een verbindende en opbouwende workshop binnen het bedrijfsleven. Voor een impressie van de mogelijkheden bekijk je deze video.
Heb je interesse in een lachworkshop, neem dan even persoonlijk contact op. Dan bespreken we de wensen en mogelijkheden.